Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad
Kotlety ziemniaczane, nazywane również zrazami ziemniaczanymi, to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Wypróbowałem różne przepisy na kotlety ziemniaczane, ale jeden szczególnie przypadł do gustu mojej rodzinie. Kotlety ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa i pieczarek to potrawa, której naprawdę trudno się oprzeć. Sekretem jej smaku jest żółty ser, który dodaję zarówno do ciasta ziemniaczanego, jak i panierki.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera są delikatne, aromatyczne i bardzo chrupiące. Co więcej, żółty ser sprawia, że do ciasta ziemniaczanego nie trzeba dodawać dużo mąki. Najlepszy do kotletów ziemniaczanych jest tłusty żółty ser np. typu gouda lub cheddar, który dobrze się topi.
Do przygotowania ciasta ziemniaczanego idealnie nadają się ziemniaki z wczorajszego obiadu, ale możesz również ugotować je niedługo przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy. Ważne, żeby przed rozpoczęciem zagniatania ciasta ziemniaki całkiem ostygły.
Ziemniaki na kotlety ziemniaczane powinny mieć niską zawartość wody. Najlepsze do kotletów ziemniaczanych i innych dań z ziemniaków np. pyz, knedli i kopytek są ziemniaki typu B i C np. Irga, Flaming, Sante, Bryza, Gracja, Ibis i Gustaw, które zawierają dużo skrobi. Oznaczenie typu ziemniaków znajdziesz na opakowaniu. Jeżeli kupujesz ziemniaki na bazarze, poproś sprzedawcę o ziemniaki mączyste.
Wskazówka: jeżeli chcesz sprawdzić, czy ziemniaki, które masz w domu, nadają się do przygotowania kotletów ziemniaczanych, to przekrój jeden ziemniak na pół i przez kilka sekund pocieraj jedną połówką o drugą, a następnie złącz połówki ziemniaka. Jeżeli ziemniaki mają dużo skrobi, to połówki się zlepią.
Porada: Farsz możesz przygotować z dowolnego mięsa mielonego, a pieczarki zastąpić świeżymi lub suszonymi grzybami leśnymi. Jeżeli chcesz użyć grzybów suszonych, to musisz je przed smażeniem ugotować i odcisnąć z nadmiaru wody.
Przepis: Kotlety ziemniaczane z farszem i panierką serową
Te zrazy ziemniaczane wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 120 g żółtego sera
- sól i pieprz
Na farsz:
- 350 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 średnich pieczarek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 80 g żółtego sera
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- GotowanieZiemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Uważaj, by się nie rozgotowały. Miękkie ziemniaki odcedź, wyłóż na durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj 2 duże patelnie. Na jednej z nich rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj do niej czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso i smaż 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Gdy mięso zacznie się rumienić, zmniejsz moc palnika i smaż jeszcze kilka minut, żeby zmiękło. W międzyczasie rozgrzej na drugiej patelni 2 łyżki oleju i podsmaż pieczarki. Rozłóż je na patelni cienką warstwą. Na początku smażenia nie mieszaj grzybów, żeby nie puściły dużo wody. Pomieszaj grzyby, gdy zaczną się rumienić. Usmażone grzyby przełóż na patelnię z mięsem, cebulą i czosnkiem. Wymieszaj składniki farszu. Dodaj przyprawy, sól i pieprz do smaku. Smaż farsz z przyprawami 1-2 minuty, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw zawartość patelni do ostygnięcia.
- Przygotowanie panierkiSer żółty zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach i wymieszaj z bułką tartą.
- Uszykowanie ciasta ziemniaczanegoOstygnięte ziemniaki przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj jajko, żółty ser i mąkę. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące i rzadkie, to dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki. Wskazówka: jeżeli ziemniaki mają wysoką zawartość wody, to dodaj do ciasta 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
- Formowanie kotletówZ ciasta ziemniaczanego uformuj kulę i podziel ją na 4 równe części. Z każdej części ciasta ziemniaczanego uformuj wałek i podziel go na 3 porcje. Z małych porcji ciasta uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je na gruby placek. Na środku placka ułóż farsz, zawiń brzegi, zlep i uformuj podłużne lub okrągłe kotlety.
- Panierowanie i smażenieGotowe kotlety ziemniaczane obtocz z każdej strony w bułce tartej z dodatkiem żółtego sera. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety ziemniaczane małymi partiami na średnim ogniu, aż panierka ładnie się przyrumieni. Gotowe kotlety ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Usmażone kotlety ziemniaczane możesz przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (100 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu), żeby nie wystygły.
Jak i z czym podawać kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i pieczarkami podawaj gorące z dodatkiem np. kwaśnej śmietany, ulubionego sosu lub surówki. Przed podaniem możesz udekorować każdą porcję potrawy gałązką majeranku, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.